Tredjepartsföretag kontrakterat att köra Xzeros produktionslina

Under det senaste året har vi färdigställt designen av vår modul, och fokuserat på att skapa en produktionslina som kan tillverka modulen så effektivt som möjligt samt med en så hög automationsgrad som möjligt. Linan består i grunden av ett formsprutningsverktyg och sedan ett antal produktionsstationer för att skapa den färdiga modulen. Två robotar sköter de olika momenten där viss kvalitetskontroll ingår.

”Mycket förberedande arbete har lagts ned på att skapa en automatiserad, snabb och robust process för att säkerställa kvalitet. Vi har försökt förutse och lösa så många problem som möjligt på ritbordet då det fortfarande är billigt!” säger Alexander Fornsäter, produktionsansvarig på Xzero.

Nu har de olika produktionsstationerna köpts in och vi testar dem hos de olika leverantörerna. Just nu arbetar vi intensivt med signalkommunikation/programmering som gör att de olika stationerna kan kommunicera och interagera med varandra i produktionslinan. Komponentbrist är ett hinder för oss. Leveranstider är längre än vanligt. De större delarna exempelvis de två robotarna identifierades och köptes in tidigt, men komponenter till tex styrsystemet är svåra att få tag på.

Om nu inga större problem dyker upp kommer vi att kunna gå från enhetstester till att testa större delar av / hela linan redan under hösten.

”Linan kommer att stationeras hos och köras av ett företag i Stockholmsområdet som är experter samt ackrediterade på just detta. Hela linan ägs av Xzero, men körs inte av oss. Detta är en ganska vanlig uppdelning och medför att vi kan koncentrera oss på det vi är bra på. Det erbjuder också stor flexibilitet och låg risk i detta läge” säger Alexander.